Zobacz, gdzie nabyć sól himalajską różową.
Substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie zalety posiada różowa sól himalajska i sól kłodawska? Dlaczego powinno się ich używać w gastronomii?
Cechy soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który świetnie podbija smak posiłków. Jakkolwiek nadużywanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozważne dawki (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla właściwego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na prawie 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo cennych pierwiastków i minerałów, takich jak żelazo, potas czy cynk, a równocześnie jest pozbawiony szkodliwych składników i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze podkreśla smak potraw i jest dostępna zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – stosowana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o wysokim stopniu czystości – zawiera prawie 97% NaCl i jest wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest wartościowym źródłem cynku, potasu czy wapnia, czyli pierwiastków niezbędnych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , zatem nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest szeroko używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]