Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych

Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych

Kup sok z kapusty kiszonej na superbutelki.pl/pl/c/Soki/118

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie powróciły do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają też inne, przedtem mniej znane warzywa oraz owoce. Pisząc o leczniczych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie można zapomnieć też o napojach takich jak kefir, kombucza albo rozmaitego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają prosto i szybko dostarczyć naszemu organizmowi składniki potrzebne dla jego prawidłowego działania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie składniki w nich znajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający sporo związków wpływających pozytywnie na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z buraków, ogórków czy inny kwaszonek to także kopalnia witamin. Godna uwagi jest w szczególności duża zawartość witaminy C – już pół szklanki tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na obecność witaminy K i P, witamin z grupy B oraz wysokie stężenie soli mineralnych.

Sok z kiszonej kapusty – dlaczego warto go pić?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek nagromadzenie witamin polepsza działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, jak również pomagają walczyć z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak np. wrzody żołądka lub refluks. Pobudzają one też apetyt i działają osłonowo podczas terapii antybiotykami i wzmagają apetyt.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]