Czas polubić soki z kiszonych warzyw! Dowiedz się dlaczego warto.

Czas polubić soki z kiszonych warzyw! Dowiedz się dlaczego warto.

Szukasz soku z buraka kiszonego? Kliknij tutaj.

Kwaszonki wykorzystuje się w słowiańskiej kuchni od stuleci. Ostatnio jednak raz za razem wymienia się także ogromne zalety zdrowotne soków z kiszonych warzyw, w szczególności z kapusty i buraków. To prawdziwy tzw. super żywność, która współcześnie często dostępna jest na półkach marketów w alejkach z żywnością eko.

Sok z kiszonej kapusty – zawartość oraz właściwości

Zapewne większość z nas w dzieciństwie spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same przygotowywały kiszoną kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu kapusty często dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, objaśniając, że napój jest kwaśny, ale bardzo zdrowy. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to w zasadzie bomba witaminowa! Ma on w składzie bardzo duże ilości witaminy K, E, A oraz C, a także rozmaite minerały, jak m.in. potas, wapń i żelazo. Wielu ludzi miewa trudności z przywyknięciem do cierpkiego posmaku tego soku, niemniej jednak rekomenduje się spożywać go cyklicznie, ponieważ wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu oraz wspomaga trawienie, więc w efekcie może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedobór witaminy C, co zwiększa odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się również anemikom ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet z tak zdrowym sokiem nie wolno przesadzać – zaleca się wypijać maksymalnie 1 kubeczek soku na dzień.

Atuty soku z kiszonych buraków

Innym popularnym sokiem, którego używamy od wieków do gotowania i który pijemy także jako przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. Posiada on wiele witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia odporność: podnosi koncentrację, redukuje poziom cholesterolu, a równocześnie zapobiega obstrukcjom. Pomimo że buraki charakteryzują się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się jednak jego konsumpcji przez osoby borykające się z schorzeniami nerek albo reumatyzmem, jak również kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeżeli nie posiadasz umiejętności, żeby przygotowywać soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w swoim sklepie bądź założyć na nie zamówienie wprost na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, iż takie soki trzeba składować w chłodzie.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]