Stal nierdzewna to jeden z najstabilniejszych chemicznie materiałów. Nie reaguje z kwasami, nie rdzewieje i zachowuje swoje właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną gołym okiem warstwę. Zabezpiecza ona stal przed negatywnym działaniem rozmaitych substancji chemicznych, a także podnosi jej odporność na nieprzychylne warunki. Dzięki tym atrybutom zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu dziedzinach przemysłu.
Zbiorniki stalowe w przemyśle kosmetycznym
Ze względu na fakt, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi używanymi do wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są na co dzień stosowane w tej branży. Służą one zarówno podczas procesu produkcyjnego, jak i do składowania znacznych ilości gotowych preparatów. Wymienione wcześniej właściwości sprawiają, że zbiornik ze stali nierdzewnej jest też doskonałym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe.
Zbiorniki fermentacyjne w sektorze spożywczym
Zbiornik nierdzewny jest często używany w przeróżnych firmach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W gorzelniach, browarach czy piekarniach nierzadko spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego stopu. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się zainteresowaniem branży spożywczej przede wszystkim dlatego, że na takich pojemnikach nie powstaje nalot, który mógłby sprzyjać zanieczyszczeniu ich zawartości zarazkami czy dzikimi drożdżami.