Dlaczego obwarzanki krakowskie są tak smaczne?

Dlaczego obwarzanki krakowskie są tak smaczne?

Zamów obwarzanki krakowskie.

Mają wyjątkowy smak, wyglądają naprawdę ciekawie, natomiast znaleźć je możemy wyłącznie w jednym miejscu na świecie. O czym mowa? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są wizytówką historycznej stolicy Polski oraz najważniejszą tradycją tamtejszych cukierników. Z jakiego powodu cieszą się tak ogromnym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przyjeżdżający do Krakowa na początku chcą skosztować właśnie tego specjału?

Kiedy powstały obwarzanki krakowskie?

Tradycja wyrabiania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII stulecia. W annałach pierwszy raz opisano je wiek później, gdy zauważono, że przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je tylko w okresie Wielkiego Postu, jednak później na stołach obecne były też w innych miesiącach. W XV wieku król Jan Olbracht wydał przywilej, na mocy którego mieli prawo produkować je tylko krakowscy rzemieślnicy. Podobną rzecz zrobiła 5 stuleci potem Unia Europejska, wpisując je na listę wyrobów regionalnych.

Jak robi się obwarzanki krakowskie?

Obwarzanki posiadają formę pierścienia z łatwo zauważalną spiralną fakturą oraz wielkość około 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od stuleci produkowane są w myśl takiej samej receptury. Ich określenie oraz unikalny smak okazują się skutkiem gotowania. Po wyjęciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – na przykład solą tudzież serem – i piecze.

Dane teleadresowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]