Zamów obwarzanki krakowskie.
Mają wyjątkowy smak, wyglądają naprawdę ciekawie, natomiast znaleźć je możemy wyłącznie w jednym miejscu na świecie. O czym mowa? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są wizytówką historycznej stolicy Polski oraz najważniejszą tradycją tamtejszych cukierników. Z jakiego powodu cieszą się tak ogromnym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przyjeżdżający do Krakowa na początku chcą skosztować właśnie tego specjału?
Kiedy powstały obwarzanki krakowskie?
Tradycja wyrabiania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII stulecia. W annałach pierwszy raz opisano je wiek później, gdy zauważono, że przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je tylko w okresie Wielkiego Postu, jednak później na stołach obecne były też w innych miesiącach. W XV wieku król Jan Olbracht wydał przywilej, na mocy którego mieli prawo produkować je tylko krakowscy rzemieślnicy. Podobną rzecz zrobiła 5 stuleci potem Unia Europejska, wpisując je na listę wyrobów regionalnych.
Jak robi się obwarzanki krakowskie?
Obwarzanki posiadają formę pierścienia z łatwo zauważalną spiralną fakturą oraz wielkość około 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od stuleci produkowane są w myśl takiej samej receptury. Ich określenie oraz unikalny smak okazują się skutkiem gotowania. Po wyjęciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – na przykład solą tudzież serem – i piecze.
Dane teleadresowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]