Jeśli chcesz zamówić ogórki kiszone ekologiczne, koniecznie sprawdź https://tinyurl.com/ykx7jp3w.
Na kanapce, w zupie, w sałatce bądź w formie surówki do dania głównego – ogórki kwaszone w polskiej kuchni spożywamy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to dziwić, bowiem kiszonki są zarówno zdrowe, jak i smakowite.
Ogórki kiszone – z koprem, czosnkiem bądź z innymi dodatkami
Ogórki kwaszone to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest niesłychanie łatwe. Wykorzystuje się do tego duże kamienne garnki lub beczki z drewna, w których ogórki zalewa się solanką i pozostawia się je na przynajmniej 2 tygodnie w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Miłośnicy mniej kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do konsumpcji ogórków już po paru dobach – takie ogórki zwiemy „małosolnymi”. W najpopularniejszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wrzuca się czosnek i koper, jednak smak kiszonych ogórków można urozmaicić również innymi dodatkami, np. gorczycą, cząstkami marchwilub liśćmi laurowymi. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas ani pod dostatkiem miejsca w kuchni, by samemu zrobić takie kiszonki. Nie każdy dysponuje także spiżarką lub piwnicą, w której może magazynować żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednakże, iż trzeba zrezygnować z ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy kupić je w sklepie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, a więc w kubełkach z uchem czy też w woreczkach foliowych, które bez problemu da się schować w lodówce.
Czy warto jeść ogórki kwaszone?
Od wieków wiadomo, że sfermentowane warzywa pozytywnie oddziałują na ludzki organizm. I tak jest w rzeczywistości, ponieważ wespół z kiszonkami konsumujemy dobroczynne bakterie, które redukują pH jelit i pozytywnie oddziałują na ich florę, poprawiając tym samym proces trawienia. Jednak to nie wszystko! Kiszone ogórki nie są kaloryczne (dostarczają ledwie 12 kcal na 100 g), a zarazem zawierają między innymi witaminę C, K1 i A, witaminy z grupy B, a także niemało składników odżywczych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, magnez, żelazo, miedź i potas. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? Jeśli doceniamy kwaśne smaki, nie trzeba wyrzucać jej po zjedzeniu kiszonek, tylko ją wypić lub dodać do zupy ogórkowej, gdyż w trakcie kwaszenia mikroelementy przedostają się po trosze do soku. Warto jednak podkreślić, na kwaszonki powinny uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się wszak duża ilość soli.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]