Jaką żywność uznaje się za ekologiczną?

Jaką żywność uznaje się za ekologiczną?

Znajdź zdrową żywność.

Od szybkiego rozkwitu przemysłu spożywczego, który zaczął się w zeszłym wieku, produkty jedzone przez nas codziennie zaczęto nagminnie wypełniać różnorodnymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Ale razem z poszerzającą się świadomością nabywców odnośnie tego, co jedzą i jak może to wpływać na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz chętniej szukają oni wyrobów wykonanych z żywności ekologicznej.

Ekologiczna żywność – niska zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich

Aby jakiś produkt trafiający na półki sklepowe w Polsce mógł tytułować się „eko”, musi sprostać wielu warunkom. Żywność eko i przetwory z niej sporządzone muszą uzyskać stosowne certyfikaty wydawane przez wskazane do tego instytucje. Podstawowym jednakże atrybutem spożywczych produktów ekologicznych jest to, że wykorzystane do ich przyrządzenia owoce i warzywa kultywowano według wszystkich norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie wykorzystywali syntetycznych pestycydów ani nawozów mogących negatywnie oddziaływać nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które również szkodzą środowisku. Niektóre wszak nawozy zanieczyszczają wody powierzchniowe bądź wywołują zakwaszenie gleby, a opryski pół chemicznymi pestycydami nieraz powodują np. śmierć pożytecznych organizmów. Natomiast w efekcie ekologicznej uprawy warzywa i owoce cechują się wielokrotnie niższą zawartością metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to znaczy, iż mniej tych niepożądanych związków dostanie się do organizmu ich konsumentów.

Zamawiasz ekologiczną żywność? Sprawdzaj uważnie informacje na etykiecie

Żywność ekologiczna podlega nieprzerwanej kontroli w każdej fazie produkcji, w tym też w czasie przechowywania i przewozu. Co istotne, gdy produkt spełnia wymogi, jego producent obok rutynowych informacji m.in. o wadze netto, miejscu pochodzenia składników, warunkach przechowywania, kaloryczności czy terminie przydatności do spożycia, musi też obligatoryjnie podać numer ID jednostki certyfikującej dany artykuł oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, którym są białe gwiazdki tworzące w kształt listka. Szukając ekologicznych przetworów warto więc czytać wnikliwie etykiety wyrobów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o otrzymanych certyfikatach.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]